Afspraak maken sportgeneeskunde

Een afspraak maken voor een inspanningstest of sportmedische keuring kan enkel telefonisch via de praktijkmedewerkster.

Een consultatie voor het bespreken van sportletsels, mag u wel online inboeken.

 

Sport niet las je ziek bent (geweest):          Infolink

Info sportgeneeskunde

 • De tarieven voor sportmedische keuringen (licenties) en inspanningstesten vallen niet onder de prestaties die door de mutualiteit worden terugbetaald.

  In samenspraak met SKA (Sport- en KeuringsArtsen) werden de volgende tarieven afgesproken:
  - sportmedische keuring (licentie): 55 euro
  - inspanningstest zonder lactaatbepaling: 100 euro
  - inspanningstest met lactaatbepaling: 120 euro

 • Dokter Bram Debaene en dokter Filip Meirhaeghe behaalden beiden hun Master in de sportgeneeskunde, respectievelijk aan de KU Leuven en UGent.
 • Dokter Debaene behaalde in 2016 zijn diploma internationaal Duikerarts niveau 1, conform de opleidingseisen van het Diving Medical Advisory Committee (DMAC) en het European Diving Technology Committee (EDTC). Iedere duiker kan sportmedisch gekeurd worden door dokter Debaene.
 • In hun praktijk voor sportgeneeskunde willen zij iedere sporter – van recreant tot topsporter – op een professionele manier bijstaan en begeleiden.
  Je kan er terecht voor sportmedisch advies op een gefundeerde wetenschappelijke basis. 
  De sportgeneeskunde omvat een zeer ruime waaier, maar gaat hoofdzakelijk over de diagnose en behandeling van sportletsels en klachten. 
  Het is echter niet minder belangrijk om ook de oorzaak van het letsel of de klacht te achterhalen en hierdoor aan advies en preventie te doen.
  Daarnaast is ook de begeleiding van sporters een belangrijk onderdeel, om vanuit verschillende testen de sporter – en zijn trainer – bij te staan in het opbouwen van hun oefenprogramma.
 • Er kan hiervoor een inspanningstest/lactaattest afgenomen worden. Hiermee kan je accuraat je persoonlijke trainingszones bepalen. Deze zones zijn sportspecifiek.
  Voordelen van een lactaattest:
  Ze geven een goed algemeen beeld van je conditie en de werkpunten.
  Wie herhaaldelijk test kan de evolutie van de conditie opvolgen.
  Ze geven een indicatie van welke intensiteit je op wedstrijden kan aanhouden.
  Zo wordt niet alleen vastgesteld hoe het met je conditie gesteld is, maar ook hoe een ideale training voor jou er uitziet en wat de juiste hartslagzones voor jouw training zijn. Deze test kan zowel op een ergoracer (Kettler Ergoracer GT) als op een loopband (Tunturi T85) uitgevoerd worden.
 • Voor een aantal sporten is het noodzakelijk om een licentie aan te vragen of een sportmedische keuring voor te leggen. Dr. Bram Debaene en Dr. Filip Meirhaeghe zijn erkend als keuringsarts door SKA en mogen die medische keuringen ook uitvoeren.
 • Meer informatie over het preventief sportmedisch onderzoek kan u vinden op www.sportkeuring.be.